Wrzucam temat na szybko, bo aż mnie zmroziło ... na łódzkim forum GW znalazłem przypadkiem wzmiankę o tym, że planowane jest ... wyburzenie koszar 31 pułku Strzelców Kaniowskich. Nie wiem ile w tym prawdy, ale lepiej dmuchać na zimne i czym prędzej zwrócić Waszą uwagę na sprawę. To obecnie zapuszczony i zniszczony obiekt, ale przecież to są byłe carskie rosyjskie koszary, a w okresie II RP stacjonował tam łódzki pułk piechoty (31pSK), w którym przecież służyli nasi pradziadkowie, wujkowie i inni krewni. 31pSK i jego losy są współcześnie mało znane, ale przecież tamci żołnierze walczyli krwawo o niepodległość zarowno w 1918/21 jak i w 1939, z której teraz możemy się cieszyć
Znam dobrze to miejsce, niedaleko mieszkam. stoją puste, to były kiedyś koszary. nie wiem kiedy powstały ale mają swój urok, wartość historyczną. należą do Cefarmu. podobno chcą je wyburzyć i wybudować bloki takie jakie stoją na przeciwko przy Cmentarnej. czy jeżeli budynek ma wartość historyczną, jest w rejestrze zabytków (podobno część tego kompleksu koszar jest, zastanawiam się dlaczego tylko część) to czy prywatny właściciel (czyli Cefarm w tym przypadku) może taki budynek wyburzyć?? ....podobno dostali pozwolenie...
Cytuj:
(...)o planach Cefarmu co do tych budynków dowiedziałam się od osoby która w Cefarmie pracuje. najpierw chcieli je sprzedać zagranicznym inwestorom. tamci chcieli zaadoptować budynki na apartamentowce. wtedy Cefarm stwierdził, że to super pomysł i że w związku z tym ich nie sprzeda tylko zburzy i w tym miejscu postawi bloki. pracownicy Cefarmu mieliby mieć pierwszeństwo w wykupywaniu mieszkań. podobno pozwolenie na wyburzenie dostali. tyle wiem. miałam nadzieję, że ktoś na tym forum będzie mieć pełniejsze informacje.
Czy ktoś ma jakiś pomysł ... ? Trzeba działać piorunem, bo przecież każdy Łodzianin widział jak szybko inwestorzy potrafią niszczyć takie perełki z historii miasta. Nie oparły im się największe łódzkie kompleksy fabryczne - perełki tego miasta, to kto będzie się martwił o przedwojenne koszary Strzelców Kaniowskich
Autor: jakub_polewski☺ 18.03.10, 02:23 Ja już wysłałem takie wnioski wczoraj, zresztą do Prezydenta także.
Ale musi wysyłać jak najwięcej osób. Polecam stowarzyszeniom i fundacjom dzwonić ale też przede wszystkim składać pisma (trzeba się pofatygować, wtedy najszybciej dociera) do:
Sz. P. Wojciech Szygendowski, Dyrektor Wojewódzkiego Urządu Ochrony Zabytków Łódź, ul. Piotrkowska 99
Wniosek o wpis do rejestru zabytków nieruchomych na podstawie art. 3, 6 i 7 Ustawy o Ochronie Zabytków i Opiece nad Zabytkami z 2003 r., oraz statutu stowarzyszenia "..." / fundacji "...".
Koniecznie podstęplować sobie kopie w sekretariacie i zabrać je ze sobą na dowód złożenia.
Takie samo pismo z wnioskiem do Prezydenta Miasta Łodzi (dane w necie), w treści z kolei powołać się na obowiązki wynikające ze statutu miasta i celów publicznych na rzecz których w PIB ma działać Wydział Planowania Przestrzennego i Ochrony Zabytków i wnioskować o "wpis do gminnej ewidencji zabytków oraz uwzględnienie w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego i parku kulturowym" (to drugie jest w kompetencji Rady Miejskiej, ale Prezydent może złożyć projekt do Rady Miejskiej).
W praktyce chodzi tylko o to, żeby Prezydent przekazał miejskiej konserwator zabytków (Beata Konieczniak: beata.konieczniak@uml.lodz.pl na ten adres pisać maila z wnioskiem o wpis do ewidencji) polecenie wpisania obiektów do gminnej ewidencji zabytków.
Przy znowelizowanej Ustawie o OZiOnZ Konserwator Wojewódzki przy wydawaniu decyzji o WZ itp. może zakazać wyburzania.
Cytuj:
Wydział Planowania Przestrzennego i Ochrony Zabytków ul. Piotrkowska 110, 90-926 Łódź tel.: , +48 (42) 638-43-51
To nasza wspólna historia, nie można dopuścić by w jej miejsce ... wlazły brutalnie jakieś wspólczesne bloki.
_________________ Tylko guziki nieugięte przetrwały śmierć świadkowie zbrodni z głębin wychodzą na powierzchnię jedyny pomnik na ich grobie i dymi mgłą katyński las (...)
Temat postu: Re: Koszary 31pSK zagrożone rozbiórką !
Wysłany: 23 Cze 2010, 14:51
Starszy Wykrywkowy
Prace rozbiórkowe już trwają niestety. Na najbliższą sobotę planujemy (Stowarzyszenie "Strzelcy Kaniowscy") małą wystawkę pod koszarami. W akcje prawdodpodobnie zaagażują się media, Muzeum Tradycji Niepodległościowych, wolnotariusze Muzeum Uniwersytetu Medycznego oraz miłośnicy Łodzi. Pomyślałem, że może i Wasze stowarzyszenie chciało się zaprezentować przy tej okazji np. eksponując carski czy niemiecki okres z historii tych koszar (w nawiązaniu np. do lat 1914-18) ? Szczegóły co do planu akcji podam jak się wyklarują (najpóźniej jutro/pojutrze), całość odbędzie sie w najbliższą sobotę i będzie to forma wystawy statycznej parogodzinnej. Akcja jest przygotowywana z lekkim pośpiechem, ale niestety tak sprawy się mają że budynek zniknie najprawdopodobniej w ciągu paru dni. Najsmutniejsze jest to że WKZ odmówił rejestracji obiektu, twierdząc że to nic specjalnego i takich obiektów są setki w Polsce.
Jeżeli chcielibyście wziać udział i w jakiś sposób wkomponować się w akcję upamiętnienia (bo nie ma już raczej szans na przerwanie burzenia) to proszę o kontakt w celu współpracy.
_________________ Tylko guziki nieugięte przetrwały śmierć świadkowie zbrodni z głębin wychodzą na powierzchnię jedyny pomnik na ich grobie i dymi mgłą katyński las (...)
Wysłany: 24 Cze 2010, 21:28
Starszy Wykrywkowy
Przepraszam wszystkich z Was, którzy pisali do mnie na priva, ale po prostu nie wyrabiamy czasowo. Termin jest tak szalenie krótki, że po prostu nie dalem rady jeszcze sprawdzać maili i odpisywać. Koncepcja wygląda tak: spotykamy się w sobotę na placu na rogu Cmentarnej i Legionów, to pusty plac po wyburzonym jakiś czas temu budynku. Jest na nim troszkę miejsca więc będzie można się rozstawić na spokojnie. My jako "SK" wystawimy kilku żołnierzy w mundurach z epoki, a jak się uda to będą jeszcze jakieś gablotki i w nich nieco oryginalnych pamiątek (mamy problem z gablotami, może możecie coś pomóc?), do tego będziemy przez te kilka godzin wchodzić w interakcje z przechodniami. Rozmowy, ulotki, plakaty ... zdjecia. Wszystko co można zrobić w spokojny, nikogo nie atakujący sposób aby delikatnie zwrócić uwagę Łodzian na smutny los tego historycznego obiektu. Wstępna koncepcja na tą chwilę mówi o starcie o godzinie 11-ej i posiedzeniu na miejscu mniej wiecej do 16-ej.
Moim zdaniem kapitalnie by było gdybyście jako "ŁE" pokazali tą inną część histrorii tego obiektu - czyli okres Carskiej Rosji i Niemiec, szczególnie pod kątem lat 1914-18. Może uda się Wam zaprezentować jakieś zdjęcia, może jakieś pamiątki, które mogłbyć na stanie/wyposażeniu stacjonujących tu wojsk. Może ktoś z Was będzie chciał opowiedzieć o tym ludziom ?
Powinno być nieco prasy i mediów. Jeżeli macie jakieś inne ciekawe pomysły, które mogą uatrakcyjnić temat dla przechodniów widzów - walcie śmiało, tylko czasu jest mało i każdy chetny działa na zasadzie własnego wkładu w ratowanie tematu. Ciężko będzie pomóc, ale myślę że razem możemy więcej o wiele.
Plakat:
Wysłany: 25 Cze 2010, 10:02
Starszy Wykrywkowy
No i jak panowie, zero odzewu ze strony "Ł-E" ? Wchodzicie w temat czy nie ?
Wysłany: 25 Cze 2010, 15:28
Starszy Wykrywkowy
bolas napisał(a):
No i jak panowie, zero odzewu ze strony "Ł-E" ? Wchodzicie w temat czy nie ?
Panowie, jestem lekko zdziwiony. Wpierw deklarujecie zainteresowanie, piszecie, zapytujecie ... informacja o Waszym udziale zostaje nagłośniona po czym nie ma z Waszej strony żadnego kontaktu. Nie wiem co o tym myśleć. Jeżeli nie macie czasu, ochoty itp ... wystarczy napisać "nie, nie będzie nas". Sytuacja wtedy jest jasna. Prośba o określenie się. Tak, albo nie. To przecież nic trudnego.
Bolas bez ciśnien...Sam czekałem na odpowiedź z twojej strony dość długo.Tłumaczyłeś się brakiem czasu...Więc u nas również nie prowadzimy 24 godzinnych dyżurów....Informacje co i jak dostaniesz dzisiaj na email.
Wysłany: 26 Cze 2010, 18:25
Starszy Wykrywkowy
Serdeczne dzięki za wasz udział Mieliśmy szalenie mało czasu i niewielkie możliwości, ale już widać że echo poszło po łódzkim bruku. Byliśmy w głównym wydaniu ŁWD, są już w sieci artykuły. Gazety też podłapały temat. To cieszy, bo chociaż przez chwilę zwróciliśmy uwagę Łodzian na ten budynek i jego smutny los. Być może coś się odmieni ?
Wysłany: 15 Lip 2010, 11:04
Starszy Wykrywkowy
Jest dalszy ciąg naszej akcji. Ruszył wspólny projekt Stowarzyszenia Historycznego „Strzelcy Kaniowscy”, Łódzkiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Historycznego i Polskiej Grupy Farmaceutycznej, którego celem jest upamiętnienie wyburzanego kompleksu koszarowego przy zbiegu ulic Legionów i Pogonowskiego w Łodzi. W planach jest m.in. ufundowanie tablicy pamiątkowej, odbudowa zniszczonego w czasie wojny pomnika Strzelców Kaniowskich oraz utworzenie izby pamięci poświęconej historii 31. Pułku Strzelców Kaniowskich, który w okresie międzywojennym stacjonował w tych budynkach
W najbliższy piątek i sobotę w centrum miasta pojawi się skromna wystawa prezentująca historię zabytkowego kompleksu koszarowego. Będą to cztery tablice o wymiarach 1,20x2m, trzy z nich prezentujące historię obiektu pod kątem 31pSK oraz jedna nawiązująca do jego carskich i później niemieckich korzeni.
W piątek będzie to Pasaż Schillera (lub Piotrkowska 104 pod Urzędem Miasta) w godzinach 10-17, w sobotę zaś Plac Wolności w godzinach circa 10-15. Akcje wspierają również stowarzyszenia "Łódź Eksploracja" i "Żelazny Orzeł".
W piątek ok godziny 13:00 przewidziane jest spotkanie przedstawiecieli zainteresowanych stron z mediami. Pojawią się przedstawiciele inwestora i właściciela obiektu (PGF), p. Konrad Czernielewski z Muzeum Tradycji Niepodległościowych, osoby reprezentujące stowarzyszenia "Strzelcy Kaniowscy", "Łódź Eksploracja", zaproszony zostanie również przedstawiciel Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków. Zapraszamy również wszystkich zainteresowanych.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum